Japansk Pileurt

Reynoutria Japonica

Japansk pileurt er en invasiv plante, som i det forrige århundrede blev indført til Europa fra Japan som prydplante. Særligt Storbrittanien indførte mange planter, som blev sat i Victorianske haver. Men planten er også udbredt i Danmark, hvor den om forået sætter smukke hvide blomster. I Japan lever imidlertid insekter, som naturligt regulerer plantens vækst, men disse insekter lever ikke i Europa og derfor kan planten vokse ukontrolleret. Det i sig selv kan skabe store problemer, da plantens spredningspotentiale er enormt.


Rødderne fra Japansk pileurt kan stikke helt ned til 3-5 meters dybde og sprede sig op til 15 meter til siderne. Der ud over kan plantens rødder trænge gennem de bittesmå porer i cement i helt op til en meters tykkelse. Der ud over kan planten vokse helt op til 40 cm på en uge.


Plantens ekstreme modstandsdygtighed overfor kemiske bekæmpelsesmidler gør det meget svært at slippe af med Japansk pileurt, når først planten har fået fodfæste på ens ejendom. Derfor handler bekæmpelse af Japansk pileurt om at iværksætte den korrekte bekæmpelsesform hurtigst muligt for at begrænse skadens omfang.


HedelundHunde Naturplejehunde har i øjeblikket en hund i træning, som kan påvise Japansk pileurt og på sigt også være i stand til at påvise rodrester fra planten, idet disse er meget vigtige at få oprenset, da der kun skal meget få gram rodrester med jordkontakt til at sætte nye skud.


Japansk pileurt på ens ejendom kan have meget store konsekvenser. På videoen her fra engelske BBC kan du se, hvor galt det kan gå.